A dán életérzés megteremtésének alapjai

cover.jpg

 

A skandináv lakberendezés és a dán életérzés, a hygge stílusa az utóbbi időben elég meghatározó lett, mind a belsőépítészet mind a lakás dekor területén. Mindenben az egyszerűségre, a minimalizmusra, valamint a funkcionalitásra összpontosít.

Ebben a bejegyzésben szeretném megmutatni Nektek a skandináv stílus néhány alapját, melyek alkalmazásával hozzád is beköltözhet a hygge életérzés.

 

DE MI IS AZ A HYGGE?

A szó jelentéséhez Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet vezetőjének szavait idézném: "A hygge inkább szól a hangulatról és élményről, semmint a dolgokról. Arról, hogy együtt vagyunk a szeretteinkkel. Az otthon érzéséről. Hogy biztonságban vagyunk, védve a világtól egy olyan helyen, ahol elengedhetjük magunkat."
(Szeretettel ajánlom egyébként a könyvét: Hygge - a dán életérzés, amely boldoggá tesz.)

 

FÉNY

Elsőként a fényt említeném. Az északi országokban - főként télen - nagyon kevés a nappali órák száma, így nagyon fontos a megfelelő világítás alkalmazása a otthonokban Ennek rendkívül sok variációja lehet: függesztett és álló lámpa egyaránt. Persze ne feledkezzünk meg a gyertyákról sem.
Tudtad, hogy évente átlagosan hat kiló viaszt égetnek el fejenként?
A dánok célja, hogy a lakásban hangulatos fényfoltokat hozzanak létre. Egy jól elhelyezett lámpával vagy néhány szál gyertyával képesek elérni a meghittség maximumát.

 

fény1.jpg44cfb1d5563343dd5f9a9ac788366e71.jpgfény 2.jpg

 

A KEVESEBB NÉHA TÖBB

Mi magyarok imádunk gyűjtögetni, felhalmozni a dolgokat és sokszor emiatt lesz zsúfolt az otthonunk és lesz állandó feladatunk a pakolás. 
Velünk ellentétben az északi országokban nagyon ügyelnek a hely tökéletes kihasználására és igyekeznek tartani magukat a mondáshoz, miszerint a kevesebb néha több.

 

lessismore1.jpglessismore2.jpg

 

PUHA, MELEG TEXTILEK

Egy hideg téli napon nincs is jobb mint egy pihe puha takaró alá bekuckózni és a gyertya fénye mellett nézni egy jó filmet, inni egy kakaót vagy nézni a hóesést - persze hó nélkül ugye az elég nehéz. 
A meleg, puha anyagok megtörik a merev és egyenes vonalvezetést, ami a bútorokat általában jellemzi, otthonosabbá téve a lakást.
A dánok olyannyira szeretnek kuckózni, hogy külön szavuk van arra a kis zugra, ahova a nap fáradalmai elől bújnak el egy csésze teával és egy jó könyvvel. A hyggekrog általában egy ablakfülkében kap helyet a dán lakásban, de szinte bárhol berendezhető, ahová kellő mennyiségű párna halmozható fel.

 

puha2.jpgpuha1.jpgpuha3.jpg

 

 

SEMLEGES SZÍNEK

Gondoljunk csak az IKEÁra.. Egyből a fekete, fehér, szürke és pasztell színek jutnak eszünkbe, nem?
Tulajdonképpen ez a skandináv hangulat saját szín palettája. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ettől eltérve ne lehetne megteremteni a vágyott hangulatot.
A falakat általában meghagyják fehérre, hogy a képek műalkotások még erőteljesebben érvényesülhessenek.

 

szín2.jpgszín1.jpgszín3.jpg

 

FUNKCIONALITÁS

A bútorok esetében az egyenes vonalvezetésű vagy a lekerekített ívekkel rendelkező,  természetes anyagokból - legtöbbször fából - készült bútorok a jellemzők. A skandináv design innovatív és funkcionális dizájnnal büszkélkedik. A legtöbb berendezési tárgy egyszerűségével a lakás dekorációjához is hozzájárul.

 

Muuto-Stacked-5.jpgforma1.jpgforma2.jpg

 

Lau
képek: @pinterest